Σοβαρές καθυστερήσεις στην κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων στο Νομό Θεσσαλονίκης

Σοβαρές καθυστερήσεις στην κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων στο Νομό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 1290/30.10.2007

Προς Υπουργούς:
- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
- Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων


Η αποκατάσταση της σχολικής στέγης και κατ' επέκταση η κατάργηση της διπλοβάρδιας στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και η βελτίωση των συνθηκών της σχολικής στέγης είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί εδώ και χρόνια μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στoν νομό Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για τη Θεσσαλονίκη έχουν επισημανθεί σε προηγούμενες σχετικές ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς με θέμα «Πρόβλημα χρηματοδότησης σχολικών κτιρίων στο νομό Θεσσαλονίκης» (Αρ. Πρωτ. 2319/21-07-2004) και «Ελλείψεις σχολικών αιθουσών στο νομό Θεσσαλονίκης» (Αρ. Πρωτ. 11936/19-06-2006).

Η κατασκευή, ωστόσο, 31 σχολείων στον Νομό Θεσσαλονίκης, που αφορούν διάφορους Δήμους του Νομού μας μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εκκρεμεί ακόμα και μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς για το 2007.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Θεσσαλονίκης οι μελέτες για τα συγκεκριμένα σχολικά κτίρια είναι έτοιμες από το 2005, αλλά τα σχολεία δεν θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται πριν το 2010. Οι διαδικασίες που ορίζονται από τα ΣΔΙΤ προβλέπουν ότι στις αρχές του 2008 θα οριστεί ο σύμβουλος διαχείρισης, ενώ οι εργολαβίες των σχολικών κτιρίων θα δοθούν το 2009. Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικοπέδων, όπου προβλέπεται να κατασκευαστούν τα σχολεία, δεν είναι ξεκάθαρο.
Συνεπώς τα προβλήματα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης δεν προβλέπεται να επιλυθούν πριν το 2012, ενώ οι ανάγκες τους είναι συνεχώς αυξανόμενες. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων σχολικής στέγης ενδεχομένως να προαπαιτεί νέες μελέτες προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε σχολική στέγη που θα προκύψουν μελλοντικά.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων όλα τα σχολεία που είχαν ήδη προγραμματισμένες συμβάσεις από το 2003 εντάσσονται στα ΣΔΙΤ.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους σημειώνονται χρονοβόρες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μελετών των ΣΔΙΤ για την κατασκευή σχολικών κτιρίων στον Νομό Θεσσαλονίκης;

- Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα 31 σχολεία που αφορούν τους Δήμους Λαγκαδά, Πανοράματος, Συκεών, Νεαπόλεως και τι μέτρα προβλέπεται να ληφθούν για την επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής τους;

- Καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΣΔΙΤ δεν θα παραδοθούν στους δήμους νέα σχολικά κτίρια πριν το 2012, τι μέτρα προβλέπεται να ληφθούν για την ομαλή λειτουργία των σχολείων που καλύπτουν τις εκτεταμένες ανάγκες σε σχολική στέγη των δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης;

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Α' 

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Β'